Veel mensen met pijnklachten aan de onderkant van de hak zeggen dat ze een hielspoor hebben. De pijnklachten kunnen erg vervelend zijn en kunnen belemmeren in alledaagse activiteiten zoals wandelen en staan. Maar wat is nou eigenlijk een hielspoor? En is het eigenlijk terecht dat het een hielspoor genoemd wordt?

Een hielspoor is een benige vergroeiing aan het uiteinde van de hak. Door de jaren heen is er veel discussie over het ontstaan van een hielspoor. Eerder werd altijd gedacht dat trekkrachten van de peesplaat en/of spieren onder de voet zorgt voor een uitgroei van het bot. Echter kijken we daar nu anders naar. Uit onderzoek blijkt dat bij ongeveer 15% van de mensen een hielspoor te vinden is. Het percentage neemt toe bij mensen met een hogere leeftijd, overgewicht en een veranderde voetstatiek. Het lijkt er op dat een hielspoor een aanpassing van het lichaam is om een hogere belasting te kunnen dragen. Een hielspoor is dus juist een functionele aanpassing van het lichaam en mogelijk niet de oorzaak van de hielpijn.

Maar waar komen de klachten dan wel vandaan? De peesplaat onder de voet kan een oorzaak zijn van de hielpijn die wordt ervaren. De peesplaat wordt de fascie plantaris genoemd. Wanneer er veranderingen in de fascie plantaris plaatsvinden kan dit klachten geven, we spreken in dit geval van een ‘fasciopathie plantaris’. Kenmerkend voor klachten aan de peesplaat zijn startstijfheid, scherpe startpijn, verergering van de klacht aan het eind van de dag en bij toename van activiteiten.

Grofweg zijn er twee locaties waar de fasciopathie plantaris zich kan uiten. Locatie 1 direct bij de aanhechting op de hiel en locatie 2 ongeveer 1 a 2 centimeter van de aanhechting af, richting de grote teen. Het lijkt erop dat beide locaties bij verschillende doelgroepen voorkomen. De fasciopathie plantaris op locatie 1 komt met name voor bij mensen die dagelijks veel lopen en staan. Sporters die hardlopen of veel moeten springen ervaren vaak de pijnklachten op locatie 2.

Het is dus niet helemaal terecht om de pijnklachten onder de voet een hielspoor te noemen. Wanneer er sprake is van startstijfheid, scherpe startpijn, verergering van de klacht aan het eind van de dag en bij toename van activiteiten kan er beter gesproken worden van een fasciopatie plantaris.

 

1:Kirkpatrick, J., Yassaie, O. & Mirjalili S.A., (2017). The plantar calcaneal spur: a review of anatomy, histology, etiology and key associations. J. Anat. 230, pp 743-751 

2:Monteagudo, M. et al. (2018). Plantar fasciopathy: a current concepts review. EFORT Open Rev, 29;3(8):485-493