Percutane electrolyse bij langdurige peesproblemen

Langdurige peesproblemen in de voet is veel voorkomend. Peesklachten bij hielpijn komt in ongeveer 11-15% van de populatie voor. Deze klachten kunnen erg vervelend zijn en hebben vaak een hardnekkig karakter. Bij een langdurige ‘’aangedane’’ pees verandert het milieu waarin de cellen zich bevinden. Deze wordt ongunstiger voor herstel en kan ervoor zorgen dat de klacht niet veel meer
veranderd.
Een behandeltechniek bij peesproblemen binnen de fysiotherapie is Perctune electrolyse. Tijdens deze behandeling wordt er onder echogeleiding een accupunctuur naald naar het te behandelen gebied gebracht. Een lage elektrische prikkel wordt toegepast om fysiologische processen op te starten. Hierdoor wordt het milieu waarin de cellen zich bevinden genormaliseerd waardoor het herstel bevorderd. (https://www.youtube.com/watch?v=OtSxsKwqwEs)
Percutane electrolyse lost niet alle peesproblemen op. Het beste resultaat wordt bereikt als deze behandeltechniek gecombineerd met gepaste adviezen en een oefenschema gericht op het versterken van de pees. Door langdurige pijnklachten daalt de ‘’belastbaarheid’’ van de pees en deze moet niet vergeten worden tijdens de behandeling.

Heeft u klachten van u voet en wilt u graag weten wat er aan deze klachten gedaan kan worden, neem dan contact op en hopelijk kunnen wij iets voor u betekenen.

Hielpijncentrum Gelderland
Gendt-Nijmegen-Elst
Fernández-Rodríguez, T., Fernández-Rolle, Á., Truyols-Domínguez, S., Benítez-Martínez, J. C., &
Casaña-Granell, J. (2018). Prospective Randomized Trial of Electrolysis for Chronic Plantar Heel
Pain. Foot & Ankle International, 39(9), 1039–1046.
Rasenberg, N., Bierma-Zeinstra, S. M., Bindels, P. J., van der Lei, J., & van Middelkoop, M. (2019).
Incidence, prevalence, and management of plantar heel pain: a retrospective cohort study in Dutch
primary care. The British Journal of General Practice : The Journal of the Royal College of General
Practitioners, 69(688), e801–e808. https://doi.org/10.3399/bjgp19X706061